Danuta Piekarczyk-Cola

Kasza manna - jakie ma właściwości?

https://www.youtube.com/watch?v=xW7Duy8VOV0

KASZA MANNA Z OWOCAMI

https://www.youtube.com/watch?v=SrUvTY3Z-m0

Dla wielu ludzi to najlepszy deser dzieciństwa,

Inne informacje o kaszach i przepisy, pomysły na zdrowy deser lub smakowite, owocowe śniadanie

https://www.winiary.pl/smakasze/przepis-jezynowa-kasza-manna.html

Proszę na podstawie filmu przygotować deser z kaszy manny

serdecznie pozdrawiam.

Justyna Jasianek

Dzień dobry. Zbliżają się święta, więc kilka prostych przepisów z których może skorzystacie.

Faszerowane jajka

Składniki

  • 8 jajek
  • mała garść kolendry
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz
  • garść rukoli

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy 5 minut, licząc od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. W tym czasie przecinamy awokado na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy miąższ od skórki, wrzucamy go do miski i rozgniatamy. Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. Cztery jajka siekamy, wrzucamy do awokado i rozgniatamy. Cztery pozostałe kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i łączymy je z pastą. Dodajemy posiekaną kolendrę, przyprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Na każdą połówkę jajka nakładamy obfitą porcję pasty i układamy na talerzu posypanym rukolą. Jedzcie jajka, przegryzając je listkami rukoli - tak smakują najlepiej.

 

Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami

Składniki

  • 1 kg parzonej białej kiełbasy
  • 1 mały pęczek młodej pietruszki
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • po 3 gałązki tymianku i majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

Kiełbasę nacinamy, korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji. Pieczemy 25-30 minut w 180 st., aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i posiekaną natką.

Danuta Piekarczyk-Cola
  1. Przykład:

Wykonanie prostej maski ochronnej na twarz – krok po kroku na podstawie filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=vwidETUO8a4

Potrzebny kawałek tkaniny o wymiarach 20 cmx 20 cm , bez szycia.

Zamiast kleju na gorąco można posłużyć się dobrym klejem np. Magicznym.

  1. Przykład:

Wykonanie prostej maski ochronnej na twarz – krok po kroku

Proszę obejrzeć film:  

https://www.youtube.com/watch?v=H4gxyhZ_AKU

  1. Kawałek ręcznika papierowego należy złożyć w harmonijkę
  2. Dwie gumki położyć na końcach złożonej harmonijki
  3. Zagiąć końce tak by zamieścić tam gumki
  4. Zszyć końce zszywaczem.
Danuta Piekarczyk-Cola

Proszę obejrzeć Film :

„Częstujcie się – Ziemniak”

https://www.youtube.com/watch?v=7Bk5YVosidw

  

Kwiaty ziemniaka https://galeria.swiatkwiatow.pl/zdjecie/kwiat-ziemniaka,12945,1044.html

Krótka historia ziemniaka   : ZIEMNIAK to przybysz zza oceanu

Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka.

Około 1570 roku został sprowadzony do Europy przez Hiszpanów a dziś uprawiany jest na szeroką skalę na niemal całym świecie w klimacie umiarkowanym.

Liderem światowej produkcji ziemniaka są Chiny.

Do Polski pierwsze sadzonki trafiły już za panowania króla Jana III Sobieskiego, który to przywiózł sadzonki i kwiaty ziemniaka ukochanej Marysieńce.

Na początku ziemniaka uznano za roślinę ozdobną a obecnie uprawiamy około 130 jego odmian.

  

Jak rosną ziemniaki?

  

Postaraj się pokazać na ilustracji: owoce, licie, łodygi, korzenie, kwiaty

https://thefunnypotatofamily.wordpress.com/about-the-potato/

Proszę obejrzeć film pt.: „Kluski śląskie”:

https://www.youtube.com/watch?v=9eOEont7h20

i zrealizować tą potrawę przy pomocy rodziców.

Przepis na kluski śląskie

W przepisie na kluski śląskie mąka ziemniaczana powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków. To gwarancja tego, że kluski nie będą ani gumowe, ani twarde. Proporcje najlepiej "wyliczyć" przekładając ziemniaki do miski, dzieląc je na cztery części, wykładając jedną i wypełniając powstałą lukę mąką.

Składniki na kluski śląskie:

   1 kg ziemniaków

   250 g mąki ziemniaczanej

   1 jajko

   sól

sposób przygotowania:

Ziemniaki należy ugotować, ostudzić, przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mąkę, posolić. Wyrabiać gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku tworząc palcem charakterystyczną dziurkę. Gotować w osolonej wodzie około 2 minut od momentu wypłynięcia.

Takie kluski świetnie pasują do różnego rodzaju sosów. Są idealnie pyszne!

Bardzo proszę o fotografie wykonanych klusek.

Danuta Piekarczyk-Cola

   Temat : Sporządzanie ciasta na kopytka. Wdrażanie do obierania i mielenia ziemniaków, zagniatania ciasta i formowania klusek przy wykorzystaniu Technologii Informacyjnej.

  1. Proszę obejrzeć jak robić kopytka ( wykorzystując poniżej zamieszczone) 2 linki do filmów:

https://www.youtube.com/watch?v=TdHCSpCHwhY

https://www.youtube.com/watch?v=VGTsh-hNW_Q

     2.Postaraj się (wspólnie z rodzicami) przygotować kopytka.

Podaję prosty przepis na domowe kopytka ziemniaczane:

Składniki: 1 kg ziemniaków obranych

200 g mąki

1 jajko

                       Sól                            

Możesz wykorzystać przepisy z filmów.    Smacznego!