Justyna Jasianek
Odsłony: 107

 

Przepis na arbuzową lemoniadę

Składniki :

- 1/4 dojrzałego arbuza
- 1 cytryna
- 1/2 limonki

Pozbądź się skóry z arbuza, pokrój go na kawałki i wrzuć do blendera. Blenduj kilka sekund, a następnie oddziel pulpę arbuzową od soku wykorzystując sitko lub gazę. Dzięki temu lemoniada będzie klarowna.

Następnie wyciśnij sok z cytryny i limonki i dodaj do soku z arbuza. Jeśli wolisz bardziej orzeźwiającą wersję dodaj więcej soku z limonki lub cytryny, smak lemoniady zależy od słodyczy i soczystości owoców. Wystarczy schłodzić lub dodać kilka kostek lodu i pyszna domowa lemoniada jest już gotowa. Do ozdoby (i smaku) możesz wykorzystać liście mięty lub melisy, kilka plasterków cytryny lub limonki. Lemoniada z arbuza ma piękny kolor i będzie ozdobą każdego stołu, letniego przyjęcia czy grilla. 

Smacznego