Justyna Jasianek
Odsłony: 129

 

Czas na wykorzystanie truskawek w tym tygodniu :)

Przepis na biszkopt z galaretką i truskawkami

Biszkopt

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Sposób przygotowania:

- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.                                                                                                                                     - W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.                                                                                             - Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.                                                                         - Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 800ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na owoce.                                                                                                                                                             - Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.