Justyna Jasianek
Odsłony: 116

 

Surówka z jabłka i marchwi

  • 1 duże jabłko
  • 3 marchewki
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:
Jabłko i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.                              Wszystko razem wymieszać. Surówka gotowa.

Marchewka gotowana z groszkiem

  • 1 kg marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Wykonanie:

1. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę i zalać wodą tyle aby ją lekko zakryło. Dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka.

2. Pod koniec dodać odsączony groszek, cukier i sól. Zestawić z ognia, dodać mąkę i wymieszać. Marchewka z groszkiem gotowa! Marchewkę z groszkiem podawać na ciepło ale smakuje też na zimno.