LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI
26 PRZYGOTOWANIE KANAPEK
Uczniowie ZTB przygotowali dziś pyszne kanapki zapiekane w opiekaczu. Zajęcia zostały zrealizowane z wykorzystaniem sprzętu AGD i przyborów kuchennych zakupionych w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
25 SPOTKANIE INTEGACYJNE Z RODZICAMI
08.03.2023r w klasach SPP odbyło się spotkanie integracyjne z Rodzicami - zajęcia otwarte. Podczas przygotowań do imprezy wykorzystaliśmy sprzęt i naczynia AGD: deseczki, noże, miski, blender zakupione w ramach projektu Laboratoria Przyszłości. Pizza i tortille były smakowite.
24 ŚWIĘTUJEMY DZIEŃ KOBIET
Uczniowie zespołu ZTL na Dzień Kobiet przygotowali pizzę. Były to zajęcia praktyczne z wykorzystaniem sprzętu AGD i przyborów kuchennych zakupionych w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
23 SŁODKI BUDYŃ BEZ CUKRU
Uczniowie ZTL przygotowali wspólnie dietetyczny budyń czekoladowy z erytrolem, który smakował wszystkim uczniom - jak również naszemu koledze z cukrzycą. Podczas zajęć wykorzystano sprzęt AGD i przybory kuchenne zakupione w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
22 KWIATY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Z okazji Dnia Kobiet, chłopcy z klasy ZTE upiekli "Kwiaty z ciasta francuskiego"
Zajęcia praktyczne z wykorzystaniem sprzętu AGD i przyborów kuchennych zakupionych w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
21 ZIMOWE DRZEWO
"Kreatywnie na co dzień" to kolejny moduł zajęć realizowanych przy pomocy sprzętu zakupionego w ramach projektu Laboratoria Przyszłości . Chłopcy z ZTB wykonali obraz ZIMOWE DRZEWO...
20 SOK OWOCOWY
Uczniowie ZTB przygotowali dziś sok owocowy. Zajęcia zostały zrealizowane z wykorzystaniem sprzętu AGD - sokowirówka oraz przyborów kuchennych - noże, deski do krojenia zakupionego w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
19 ŚNIEŻYNKI Z KORALIKÓW
“Zima, zima, zima, pada, pada śnieg.”❄️❄️❄️
Uczniowie klasy ZTC wykonali piękne śnieżynki ❄️ z koralików, a następnie uczyli się obsługiwać żelazko w celu zaprasowania wykonanych płatków śniegu. Na zajęciach korzystali ze sprzętu zakupionego w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
18 PYSZNE FAWORKI NA OSTATKI
Ostatki czyli czas na faworki w wykonaniu uczniów klas ZTC i ZTJ. Radość z kuchcikowania bezcenna…
Uczniowie w trakcie pracy korzystali ze sprzętu AGD zakupionego w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
17 GOTOWANIE MA MOC!
W ramach realizacji Programu LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI uczniowie ZTB rozpoczęli dziś cykl zajęć "Gotowanie ma moc". Na pierwszych tego typu zajęciach chłopcy przygotowali kolorowe, zdrowe i smaczne kanapki. Zajęcia zostały przeprowadzone z wykorzystaniem przyborów kuchennych zakupionych w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
16 TOSTY
Uczniowie klasy ZTC przygotowali na II śniadanie pyszne tosty i uczyli się bezpiecznego posługiwania opiekaczem 👌👨🍳
Zajęcia praktyczne zostały przeprowadzone z wykorzystaniem sprzętu AGD oraz przyborów zakupionych w ramach Laboratoria Przyszłości.
15 PIECZEMY CIASTECZKA
W dniu 16.02.2023 r. uczniowie klasy ZTE upiekli ciasteczka grzebyki z marmoladą. Samodzielnie przygotowali niezbędne produkty, zarobili ciasto i uformowali ciasteczka. Zajęcia praktyczne z wykorzystaniem sprzętu AGD oraz przyborów (wałka, stolnicy, noża) w ramach projektu Laboratoria Przyszłości.
14 WALENTYNKOWY SŁODKI BUDYŃ
Na każdy dzień nie tylko dziś 14 lutego♥️ "życzymy Wam, abyście trafili na miłość nie taką, jak z filmu. Tylko taką, że na podstawie waszej relacji,powstanie nowy spektakl...
By traktowano was zawsze z Szacunkiem i kulturą.
Byście czuli się zrozumiani i mogli zawsze liczyć,
na wsparcie..."
Klasa ZTK tak się uczyła, przygotowywała
i świętowała ♥️🙂🍀.
Zajęcia praktyczne z wykorzystaniem sprzętu AGD oraz przyborów zakupionych w ramach Laboratoria Przyszłości 👌.
13 SPOTKANIE Z DIETETYKIEM
W dniu 13.02.2023 r. mieliśmy okazję gościć Panią Ewelinę Fulko - dietetyka "Fabryka zdrowia"🍐. Pani dietetyk przeprowadziła zajęcia na których rozmawialiśmy o zasadach zdrowego odżywiania, czego powinniśmy unikać w codziennej diecie, a co nam sprzyja i wzmacnia nasz organizm🍓🍐🍏🍇🍍🍌.
Uczniowie brali aktywny udział, chętnie odpowiadali na pytania i udzielali wielu wyczerpujących odpowiedzi👌!.Na spotkaniu wykorzystaliśmy zestaw nagłośnieniowy zakupiony w ramach programu Laboratoria Przyszłości🙂
12 SMAKOWITE GOFRY
Dziś 7.02.2023 pięknie zapachniało w naszej klasie
(i nie tylko), chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku,suche lub z ulubionymi dodatkami jedzone ze smakiem .
Uczniowie klasy ZTK najpierw zapoznali się z przepisem na pyszne gofry a następnie z wykorzystaniem sprzętu AGD i naczyń (garnek, deseczki, noże...) pozyskanych w ramach programy Laboratoria Przyszłości wykonali samodzielnie przepyszne gofry.
Już mamy pomysł na kolejne zajęcia kulinarne!
11 DZIEŃ NALEŚNIKA
02.02.2023 r. - Dzień Naleśnika Sporządzaliśmy fantazje kulinarne z ciasta naleśnikowego i dodatków wykorzystując sprzęt i naczynia AGD -garnki, deseczki, patelnie, noże - pozyskane w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Klasy SPP
10 NAUKA PRASOWANIA
Nauka prasowania odzieży i praktycznej obsługi żelazka elektrycznego. Zapoznanie z techniką prasowania i ustawiania odpowiedniej temperatury na żelazku w zależności od prasowanej odzieży. Zajęcia przeprowadzone z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu "Laboratoria Przyszłości".
9 JASEŁKA
21 grudnia odbyło się w naszym Ośrodku spotkanie wigilijne pt. BYŁA NOC, podczas którego uczniowie wprowadzili nas w świąteczny nastrój. Wykorzystali do tego celu sprzęt zakupiony w ramach #LaboratoriaPrzyszłości, #LaboratoriaPrzyszlości.
Dziękujemy naszym wspaniałym aktorom za zaangażowanie i przepiękny występ.
Życzymy wszystkim radosnych, pełnych miłości i pokoju Świąt Bożego Narodzenia!
8 SPOTKANIE WIGILIJNE WYCHOWANKÓW INTERNATU
W czwartek 15 grudnia odbyło się spotkanie wigilijne wychowanków internatu, na które wspaniałe potrawy wspólnie przygotowali uczniowie i panie kucharki z wykorzystaniem sprzętu pozyskanego w ramach programu LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI
Wszystkim towarzyszył cudowny przedświąteczny nastrój. Dźwięki kolęd, zapach wigilijnych potraw, śnieg za oknem, świece... Miło nam było gościć obie panie Dyrektor, które przyniosły ze sobą upominki dla dzieci i młodzieży.
7 DEKOROWANIE PIERNICZKÓW
W ramach zajęć przysposobienia do pracy uczniowie dekorowali świąteczne pierniki
(wykorzystanie artykułów i sprzętu #LaboratoriaPrzyszlosci. Było przy tym dużo radości i zabawy. Ładnie zapakowane zabrali ze sobą do domów, aby ozdobić świąteczny stół. Pierniczkowy Zawrót Głowy Chłopcy włożyli w dekorowanie całe serce i nie tylko ....
6 BOŻONARODZENIOWE DEKORACJE
12 grudnia 2022 r. na zajęciach techniki kl V SP wykorzystała sprzęt zakupiony w ramach programu "Laboratoria Przyszłości" i wykonała przepiękne dekoracje bożonarodzeniowe z papieru i koralików.
5 TOSTY
9 stycznia uczniowie ZTŁ dzięki wykorzystaniu narzędzi z projektu "Laboratoria Przyszłości "wykonali przepyszne tosty. Najpierw samodzielnie pokroili pieczarki, ser oraz szynkę, następnie układali produkty na kromkach chleba tostowego. Całość udekorowana została ketchupem. Uczestnicy zajęć zapoznali się z zasadami bezpiecznego posługiwania się nożem oraz obsługi tostera. Na koniec zajęć wszyscy z apetytem zjedli wykonane tosty.
4 11 LISTOPADA
Uroczysty apel z okazji Święta Niepodległości "Szkoła do hymnu".
W podniosłej i uroczystej atmosferze społeczność naszej szkoły świętowała rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Recytując wiersze patriotyczne, przypominając najważniejsze wydarzenia z kart historii, przywołaliśmy pamięć o naszych bohaterach. Z dumą i radością, wdzięczni naszym przodkom, o godzinie 11.11 zaśpiewaliśmy hymn państwowy. Uroczystość stała się dla wszystkich manifestacją naszej wspólnoty i tożsamości narodowej.
Impreza z wykorzystaniem sprzętu nagłaśniającego zakupionego w ramach #LaboratoriaPrzyszlości,.
3 NARODOWY DZIEŃ DYNII
26 października- Narodowy Dzień Dyni.
Przetwarzaliśmy polską dynię, tworząc dania zdrowe i kolorowe - SPP.
Smakowało wybornie.
Zajęcia z wykorzystaniem sprzętów zakupionych w ramach projektu Laboratoria Przyszłości.
2 ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA
20 października w szkole SPP obchodziliśmy Święto pieczonego ziemniaka
Uczciliśmy ten dzień wspólnym przygotowaniem pieczonych ziemniaków oraz ich degustacją. Zapoznaliśmy się również z pochodzeniem tego warzywa, jego wartościami odżywczymi oraz przykładowymi potrawami. Zajęcia z wykorzystaniem sprzętu pozyskanego w ramach programu LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI.
1 OWOCOWY SOK
10 października 2022r. uczniowie zespołów terapeutycznych w ramach realizacji "Programu dla Szkół" dowiedzieli się, że owoce w naturalny sposób pomagają zwiększyć odporność organizmu i są doskonałym źródłem witamin. Podczas zajęć dzieci robiły pyszny i zdrowy sok z marchewki i jabłek. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką, jej działaniem i bezpiecznym używaniem. Sok z owoców wszystkim bardzo smakował
Zajęcia z wykorzystaniem urządzenia zakupionego w ramach projektu
#LaboratoriaPrzyszłości
GOTOWANIE MA MOC

Zajęcia kulinarne i nauka gotowania to częsta forma terapii ucząca pracy w grupie, nawiązywania i podtrzymywania relacji, koncentracji, odpowiedzialności i niezależności.
To wyjątkowa okazja do odkrywania nowych smaków, poznawania zapachówi eksperymentowania z naturalnymi składnikami używanymi na co dzień w kuchni. Uczniowie przez gotowanie szybko widzą efekt swojej pracy, którym mogą się pochwalić i podzielić, a to daje satysfakcję i motywuje do podejmowania kolejnych wyzwań.
Zajęcia z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach projektu
#LaboratoriaPrzyszłości
KREATYWNIE NA CO DZIEŃ

Kreatywność - różnorodność, oryginalność, wyobraźnia, wychodzenie poza schematy, postrzeganie rzeczywistości z wielu perspektyw.
Zajęcia rozwijające uzdolnienia, zainteresowania i kreatywność dzieci oraz ich wrodzonych możliwości twórczych poprzez różnorodną aktywność.
Zajęcia z wykorzystaniem materiałów zakupionych w ramach projektu
#LaboratoriaPrzyszłości
UROCZYSTOŚCI, IMPREZY

Niepełnosprawność nie oznacza braku talentów
Uczniowie prezentują swoje uzdolnienia, rozwijają umiejętności sceniczne i wokalne. Uczą się obsługi sprzętu.
Zajęcia z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach projektu
#LaboratoriaPrzyszłości