Justyna Jasianek

KORONAWIRUS - JAK SIĘ CHRONIĆ? HIGIENA TO PODSTAWA!

 

Jak dbać o higienę w czasie pandemii?

Mówiąc o profilaktyce zwykle zaleca się, by przestrzegać „podstawowych zasad higieny”. Co to właściwie oznacza?

Infekcje wirusowe – droga zakażenia

Wirus grypy, koronawirusy, rotawirusy,– to jedne z wielu chorobotwórczych patogenów, wywołujących groźne schorzenia u dorosłych i u dzieci. Wiele z tych bakterii i wirusów przenoszonych jest drogą powietrzno-kropelkową lub przez bezpośredni kontakt. Wystarczy więc, że ktoś w naszym towarzystwie zacznie mówić, kaszleć i kichać lub dotkniemy przedmiotu, na powierzchni którego znajduje się patogen, a następnie dotkniemy oczu, nosa bądź ust, by doszło do zakażenia

Zarazić się nie jest trudno, dlatego tak ważne jest dbanie o codzienną higienę.
O czym powinniśmy pamiętać, by możliwie najlepiej chronić się przed infekcjami?

Na bakier z myciem rąk

Dół formularza

Ręce powinniśmy myć po przyjściu do domu z zewnątrz (także w pracy, w szkole), po wyjściu z toalety, przed, w trakcie i po przygotowaniu posiłku oraz przed jedzeniem, po pracy ze zwierzętami lub odpadami zwierzęcymi. Ponadto ręce należy umyć zawsze wtedy, gdy są wyraźnie zabrudzone.

Jak prawidłowo myć ręce?

Całkowity czas poświęcony ma mycie rąk powinien wynosić przynajmniej 30 sekund

  • Ręce obficie zwilżamy ciepłą wodą, a w zagłębienie dłoni nakładamy mydło w płynie.
  • Namydlamy wewnętrzne powierzchnie dłoni, wykonując ten ruch przez kilka sekund.
  • Następnie splatamy palce i rozprowadzamy na nich spienione mydło, ruch powtarzamy przez kilka sekund.
  • Chwytamy dłonią kciuk przeciwnej ręki i wykonujemy kilkukrotnie ruch obrotowy. Powtarzamy na drugiej ręce.
  • Namydlamy wierzch dłoni wnętrzem drugiej ręki i powtarzamy ruch na drugiej ręce.
  • Namydlamy obydwa nadgarstki.

Pamiętajmy o tym, by mydło rozprowadzić na całej powierzchni dłoni i dokładnie umyć przestrzenie między palcami, grzbiety palców i okolice kciuków. Na koniec dłonie należy dokładnie opłukać ciepłą wodą i wytrzeć je do sucha, najlepiej jednorazowym ręcznikiem. Jeżeli korzystamy z publicznej toalety, wychodząc z pomieszczenia możemy pomóc sobie papierowym ręcznikiem, który ograniczy nasz kontakt z drobnoustrojami znajdującymi się na klamce, drzwiach i innych elementach wyposażenia.

Jak chronić się przed zakażeniem?

Unikajmy dotykania twarzy

Wirusy i bakterie z łatwością wnikają do organizmu przez błony śluzowe nosa, oczu i ust, dlatego najlepiej oduczyć się dotykania twarzy dłońmi. Pocieranie oczu, dotykanie okolic ust, podpieranie dłonią podbródka, podrapanie nosa – podobne ruchy wykonujemy wielokrotnie w ciągu dnia, tym samym narażając się na kontakt z wirusami i bakteriami. Jeżeli naprawdę musimy dotknąć oczu, nosa lub ust, wcześniej dokładnie umyjmy ręce lub użyjmy chusteczki higienicznej. Poza domem warto przecierać dłonie chusteczkami do dezynfekcji na bazie alkoholu 

Zakrywajmy nos i usta podczas kichania i kaszlu

Kaszląc lub kichając odruchowo zasłaniamy usta i nos rękę. Nie jest to duży błąd jeśli od razu pójdziemy umyć ręce, jednak niewiele osób to robi. Obecne na rękach wirusy i bakterie pozostawiamy na powierzchni mebli, drzwi i klamek, różnych sprzętów, co przyspiesza ich rozprzestrzenianie się. Jeżeli kichamy lub kaszlemy, zasłaniajmy twarz zgięciem łokciowym. W ostateczności możemy zasłonić twarz jednorazową chusteczką. 

Unikajmy zatłoczonych miejsc

Choroby zakaźne szybko rozprzestrzeniają się w zatłoczonych miejscach – przedszkolach i szkołach, zakładach pracy, centrach handlowych, komunikacji miejskiej, wydarzeniach kulturalnych. Jeżeli znajdujemy się w miejscu publicznym, starajmy się zachować przynajmniej 1 metr odległości od osób, które kaszlą i kichają. Starajmy się również nie dotykać dłońmi klamek, poręczy w komunikacji miejskiej i budynkach oraz innych elementów wyposażenia, których dotykają inni ludzie.

Zadbajmy o zdrowie i odporność

Zdrowy organizm dużo sprawniej poradzi sobie ze zwalczaniem choroby, dlatego o kondycję i odporność warto dbać przez cały rok. Regularna aktywność fizyczna, dobrze zbilansowana dieta obfitująca w warzywa i owoce, wysypianie się
 i unikanie stresu wzmocnią organizm i pomogę lepiej chronić się przed chorobami.

Justyna Jasianek

 

WAKACYJNE   RADY   I   PRZESTROGI

KORONAWIRUS- JAK SIĘ ZABEZPECZYĆ

 

PAMIĘTAJ !

 

  • Utrzymuj ręce w czystości!
  • Dezynfekuj urządzenia (klawiatura komputera, ekran smartfona i powierzchnie)
  • Staraj się nie dotykać ust, nosa lub oczu nieumytymi rękami!
  • Noś przy sobie chusteczki jednorazowe
    i zawsze zakrywaj nos i usta podczas kaszlu lub kichania.
  • Nie spożywaj jedzenia (orzechów, frytek, ciastek i innych przekąsek) ze wspólnych opakowań!
  • Często wietrz pomieszczenia!
  • Jeśli zauważysz u siebie objawy podobne do koronawirusa powiadom osoby dorosłe!
  • Nie kąp się w miejscach niedozwolonych!
  • Nie skacz do wody na głowę!
  • Nie biegaj brzegiem basenu!
  • Nie zasypiaj pływając na materacu!
  • Nie płosz zwierząt!
  • Uważaj na żmije i kleszcze!
  • Unikaj ostrego słońca!
  • Nie oddalaj się od swoich opiekunów!
  • Zachowaj się uważnie na drodze!
  • Wybieraj miejsca bezpieczne do zabaw!
  • Nie ufaj obcym!

Tory kolejowe nie są placem zabaw!

Justyna Jasianek

 

Przepis na arbuzową lemoniadę

Składniki :

- 1/4 dojrzałego arbuza
- 1 cytryna
- 1/2 limonki

Pozbądź się skóry z arbuza, pokrój go na kawałki i wrzuć do blendera. Blenduj kilka sekund, a następnie oddziel pulpę arbuzową od soku wykorzystując sitko lub gazę. Dzięki temu lemoniada będzie klarowna.

Następnie wyciśnij sok z cytryny i limonki i dodaj do soku z arbuza. Jeśli wolisz bardziej orzeźwiającą wersję dodaj więcej soku z limonki lub cytryny, smak lemoniady zależy od słodyczy i soczystości owoców. Wystarczy schłodzić lub dodać kilka kostek lodu i pyszna domowa lemoniada jest już gotowa. Do ozdoby (i smaku) możesz wykorzystać liście mięty lub melisy, kilka plasterków cytryny lub limonki. Lemoniada z arbuza ma piękny kolor i będzie ozdobą każdego stołu, letniego przyjęcia czy grilla. 

Smacznego

Justyna Jasianek

 

           Zielona pasta na kanapki z awokado

 

  • 2 ugotowane jajka
  • 1/2 małego ząbka czosnku.
  • 1 dojrzałe awokado.
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
  • 1 łyżeczka oliwy

Dojrzałe awokado obrać, wyrzucić pestkę i rozgnieść awokado widelcem. Wszystko razem ze sobą połączyć. Smacznego

Danuta Piekarczyk-Cola

Przysposobienie do pracy – „SEGREGOWANIE PRANIA”:

Obejrzyj stare fotografie – Jak to kiedyś robiono pranie:

http://www.lisak.net.pl/blog/?p=3510

Zapoznaj się z informacjami na stronie:

https://aktywnispecjalni.blogspot.com/2020/04/przysposobienie-do-pracy-pranie.html?m=1

Najważniejszy etap prania to prawidłowe przygotowanie odzieży do prania i segregacja brudnych ubrań:

Na początek należy ustalić miejsce na zbieranie brudów. Może to być pojemnik plastikowy typu kosz albo jeszcze wygodniej trzy kosze. Mogą być też 3 bawełniane torby lub worki w różnych kolorach:

1.DZIELIMY BRUDNE UBRANIA ZE WZGLĘDU NA KOLOR UBRANIA:

1. biały do białych

2. czarny do ciemnych i czarnych

3. kolorowy do kolorowych ubrań:

segrpran

https://allegro.pl/oferta/skladany-kosz-na-bielizne-fano-4-kolory-9263868485?utm_

Sortowanie ubrań według koloru to pierwsza zasada prania. Mieszanie białej odzieży z kolorową może pofarbować jasne tkaniny.

Ale kiedy wypełni się kosz z białymi „brudami” nie oznacza to jednocześnie, że całą jego zawartość włożymy do pralki. Należy raz jeszcze posegregować białe brudne ubrania aby osobno włożyć do pralki te, które można prać w 30 stopniach i te, które należy wyprać w 60 stopniach albo te, które należy wygotować w 90 stopniach.

2.DRUGI RAZ SOTRUJEMY UBRANIA Z JEDNEGO KOLORU NP. BIAŁEGO I DZIELIMY NA TEMPERATURY PRANIA:

Dlatego przydałby się jeszcze drugi zestaw koszy z podziałem na temperatury prania. Nie kupujemy oczywiście kolejnych koszy! ale pamiętajcie zawsze aby wyjmując brudy z białego kosza zrobić ten podział ubrań pod względem temperatury prania.

segrpran1

https://www.emag.pl/kosz-na-pranie-z-przegrodkami-pojemnik-materialowy-w-kolorze-czarnym-4000270195907/pd/D2VCBRBBM/

W jakiej temperaturze prać ubrania?

Uniwersalne normy temperatur, zapewniające bezpieczeństwo tkanin podczas prania to:

  • 90 stopni Celsjusza – ręczniki, ścierki kuchenne,
  • 60 stopni Celsjusza – obrusy, pościel,
  • 40 stopni Celsjusza - koszule, bawełniana bielizna, sukienki, materiały jeans, bluzy, spodnie, T-shirty, bluzki bawełniane,
  • 30 stopni Celsjusza – materiały koronkowe, jedwabne i wełniane.

O temperaturze prania poinformują nas symbole na metkach naszych ubrań. Symbole na metkach pomocne są do prawidłowego suszenia, prasowania, prania chemicznego oraz używania wybielaczy i odplamiaczy.

Symbole na metkach ubraniowych:

segrpran2

https://taktofinanse.pl/taktotworcy/symbole_na_metkach_ubraniowych

segrpran4

https://perfekcyjnawdomu.pl/abc-prania-jak-czytac-symbole-na-metkach/

segrepran3

NIE PRAĆ oznacza całkowity zakaz prania w wodzie i sygnalizuje czyszczenie. Ubrania z takim symbolem nie mogą być prane ręcznie ani w pralce.

PRANIE DELIKATNE dotyczy tkanin syntetycznych, wełny

PRANIE Z ZACHOWANIEM OSTROŻNOŚCI informuje, że ubranie musi być prane w systemie łagodnym i często oznacza wybór programu do prania tkanin delikatnych.

Jak widać symbol mówiący o temperaturze prania np. podkoszulki (pranie w 40 stopniach ) może być oznaczony przez symbol miski i dwie kropki lub miski i 40) .

Wydrukuj sobie tabele symboli i przytwierdź je przy pralce na ścianie czy szafce. Zawsze mogą pomóc.

Zanim ubranie włożysz do pralki.

  • Sprawdź kieszenie spodni, bluz i koszul czy nie ma w nich np. pieniędzy lub chusteczek higienicznych. Wypranie czarnego ubrania z chusteczką spowoduje, że całe pranie będzie oblepione białymi drobinami.
  • Zapinaj wszystkie zamki i guziki. Rozpięty suwak może pozaciągać odzież w trakcie prania.
  • Wywiń ubrania na lewą stronę.
  • Ubrania, które są narażone na uszkodzenia np. koronkowe lub rajstopy pierz w specjalnych woreczkach do prania.

Napełnianie bębna, czyli ile prania wkładać do pralki?

Bęben pralki powinno się zapełnić do około 3/4 jego pojemności. Zostawienie wolnego miejsca pozwoli ubraniom swobodnie obracać się w czasie prania i zmniejszy zagniecenia.

Podsumowanie wiadomości:

Podczas sortowania prania zwracaj uwagę aby:

Brudne ubrania były- ze względu na kolor, włożone do pojemników na brudy białe, kolorowe i ciemne:

Zapełniony pojemnik biały segregujemy po raz kolejny pod względem temperatury prania. Sprawdzamy metki przy ubraniach.

Uniwersalna zasada temperatury prania:

  • W najwyższej temperaturze 90 stopni pierze się ręczniki, ścierki.
  • W 60 stopniach pierze się obrusy, pościel i bieliznę z bawełny. W tej temperaturze giną wszystkie istotne zarazki.
  • Z kolei zwykła, odzież odzyskuje dostateczną czystość już w temperaturze 40°C (górne części garderoby, spodnie, spódnice, podkoszulki, koszule.
  • Delikatne ubrania pierze się w niskiej temperaturze (z reguły w 30° C) w specjalnym programie do prania materiałów delikatnych lub ręcznie .
  • Ubrań kolorowych a tym bardziej czarnych nie pierzemy w wysokich temperaturach.

Pamiętaj! przed praniem, wywracaj ubrania na lewą stronę, zawsze zasuwaj suwaki, opróżniaj kieszenie, oraz nie przepełniaj bębna pralki. Odzież szczególnie narażoną na uszkodzenia mechaniczne możemy wkładać do specjalnych woreczków na pranie.

Przekroczenie dozwolonej temperatury prania może zniszczyć ubranie – może ono stracić kolor, zmechacić się lub wstąpić.

Odzież z wełny najbezpieczniej prać „w rękach” w letniej wodzie.

https://www.keeeper.com/pl/prawidlowe-pranie/

ROZWIESZANIE PRANIA

Końcowym etapem procesu prania jest jego rozwieszanie. Prawidłowe wykonanie tej czynności, również jest bardzo ważne dla stanu naszych ubrań.

1. Strzepywanie (wstrząśnięcie) ubrania przed powieszeniem rozluźni włókna i skróci czas suszenia. Ponadto ułatwi późniejsze prasowanie.

2. Nie rozwieszajmy kolorowych tkanin na słońcu, aby przeciwdziałać blaknięciu. Jeśli suszarka stoi w słońcu, przewracajmy ubrania na lewą stronę.

http://www.multishop24.pl/webpage/sztuka-prania-porady-i-wskazowki.html

Obejrzyj Film: Jak segreguję i piorę swoje rzeczy ???

https://www.youtube.com/watch?v=480KcE0KVyc

Wykonaj zadanie ze strony utrwalając wymowę głosek syczących:

https://www.logopediapraktyczna.pl/download/Jak_Sabinka_robila_pranie_szablon.pdf

Zadania:

  • W jakiej temperaturze powinno się prać ręczniki?
  • W jaki sposób wypierzesz swetry wełniane?
  • Jakie ubrania wkładamy do siatkowych worków do prania w pralce?
  • Jak podzielisz brudne ubrania ze względu na kolor?
  • Zrób etykietki BIAŁE, CZARNE, KOLOROWE i przyklej na odpowiednich pojemnikach czy torbach na brudne ubrania.
  • Wydrukuj zestawienia oznaczeń z etykietek i przyczep nad pralką.

Postaraj się wielokrotnie brać czynny udział przy segregowaniu prania oraz wkładaniu do pralki- początkowo w obecności dorosłych.

Pamiętaj!

Trening czyni mistrza.

 

Justyna Jasianek

 

Przepis na makaron z truskawkami

Składniki:

makaron, truskawki, śmietana, cukier puder

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj i przelej zimną wodą.
  • Truskawki zasyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, dodaj śmietanę i wszystko razem zmiksuj.
  • Nakładaj makaron na talerze i polewaj musem truskawkowym.
  • Udekoruj ćwiartkami świeżych truskawek. Możesz też dodać pokruszony twarożek – jeśli lubisz!
Justyna Jasianek

 

Czas na wykorzystanie truskawek w tym tygodniu :)

Przepis na biszkopt z galaretką i truskawkami

Biszkopt

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Sposób przygotowania:

- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.                                                                                                                                     - W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.                                                                                             - Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.                                                                         - Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 800ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na owoce.                                                                                                                                                             - Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

 

 

Danuta Piekarczyk-Cola

Kolejne porządki w szafie:

koszula1

https://blog.denley.pl/pakowanie-ciuchow-do-walizki/

Można składać koszulę wykorzystując karton A4 czyli wielkości małego bloku.

koszula2

Obejrzyj film „Jak złożyć koszulę aby się nie gniotła - porady dla Panów” ale Panie też proszę o oglądanie :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=m1YhsEFGa68

A teraz możesz już złożyć koszule zarówno twoje jak i domowników.

Danuta Piekarczyk-Cola

Porządki w szafach- składanie podkoszulek za pomocą kartonowej płaszczyzny:

Jak szybko poskładać ubrania?

Obejrzyj film i wykonaj płaszczyznę do składania podkoszulek:

https://www.youtube.com/watch?v=lprXF3P6FsQ

Będziesz potrzebować karton, taśmę klejącą i nożyczki.

Podkoszulki

https://sklep.sizeer.com/jak-skladac-koszulki-poznaj-nasze-tipy

Teraz jak płaszczyzna przygotowana układanie podkoszulek będzie o wiele łatwiejsze.

Powodzenia!

Justyna Jasianek

 

Surówka z jabłka i marchwi

  • 1 duże jabłko
  • 3 marchewki
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:
Jabłko i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.                              Wszystko razem wymieszać. Surówka gotowa.

Marchewka gotowana z groszkiem

  • 1 kg marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Wykonanie:

1. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę i zalać wodą tyle aby ją lekko zakryło. Dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka.

2. Pod koniec dodać odsączony groszek, cukier i sól. Zestawić z ognia, dodać mąkę i wymieszać. Marchewka z groszkiem gotowa! Marchewkę z groszkiem podawać na ciepło ale smakuje też na zimno.

Danuta Piekarczyk-Cola

Zasady przesadzania roślin doniczkowych:

Kiedy przesadzać rośliny doniczkowe?

Przesadz1
https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-w-mieszkaniu/818-przesadzanie-roslin-doniczkowych-krok-po-kroku

Przesadzanie roślin jest konieczne, gdyż rośliny wciąż rosną. Wraz ze wzrostem zielonych liści przybywa także korzeni.

Nie można dopuścić do tego, aby korzenie nie miały gdzie rosnąć. Im dłużej rośliny rosną w jednym pojemniku, tym ziemia jest bardziej wyjałowiona, bo rośliny czerpią z niej składniki pokarmowe niezbędne do rozwoju. Jeśli nie można przesadzić rośliny (gdy jest bardzo duża), należy chociaż wymienić wierzchnią warstwę podłoża.

Ogólna zasada mówi, że im starsza roślina, tym rzadziej można ją przesadzać. Młode okazy, ze względu na intensywny wzrost, należy przenosić do większych pojemników co roku, starsze – wystarczy raz na 2-3 lata.

Niewskazane jest używanie ziemi ogrodowej do wypełnienia donicy, ponieważ może ona zawierać wiele szkodliwych składników, przez które kwiaty mogą zachorować. Najlepiej kupić ziemię odpowiednią do rośliny.

Rośliny przenosimy do doniczek niewiele większych od dotychczasowych. Umieszczenie ich w zbyt dużych pojemnikach może spowodować, że będą dążyły do silniejszego rozrostu korzeni, przez co przeznaczą mniej energii na wypuszczanie pędów czy kwiatów.

Denko naczynia powinno mieć otwory, przez które nadmiar wody wycieknie na podstawkę – w zamkniętych osłonkach korzenie zaczną gnić.

Spód donicy wykładamy drenażem czyli grubym żwirem lub fragmentami potłuczonych ceramicznych doniczek – który zapewni korzeniom dostęp do tlenu.

Przed zaplanowanym przesadzaniem, intensywnie podlewamy zieleń pokojową. To ułatwi wyciąganie jej z doniczek. Mniejsze egzemplarze obracamy spodem do góry i lekko ostukujemy, aby wysunęła się bryła korzeniowa. Zanim wyjmiemy starsze okazy, warto oddzielić ich korzenie od ścianek naczynia za pomocą długiego noża. Splątaną bryłę korzeniową należy delikatnie odwikłać. Uszkodzone lub obumarłe korzenie odcinamy.

W nowej doniczce na zamieszczony na dnie drenaż nakładamy niedużą ilość podłoża czyli ziemi. Układamy na nich bryłę korzeniową, a następnie zasypujemy ziemią. Później ubijamy ją dłońmi i w razie konieczności – uzupełniamy tak, aby całkowicie wypełniła naczynie. Na końcu obficie podlewamy roślinę. https://deccoria.pl/artykuly/rosliny-domowe/najwazniejsze-zasady-przesadzania-roslin-doniczkowych-41-2453

Pelargonie to bez wątpienia królowe balkonów – to jedne z najczęściej kupowanych i sadzonych roślin doniczkowych. Sezon na te piękne kwiaty rozpoczyna się już od drugiej połowy kwietnia Z uwagi na ich ciepłolubność najlepiej sadzić je (na balkonie lub w ogrodzie) po 15 maja.

Instrukcja wideo - sadzimy kwiaty balkonowe w skrzynkach (mogą być pelargonie):

Należy zaopatrzyć się w ulubione kwiaty balkonowe, ziemię, łopatkę, rękawiczki, a na podłodze rozłóżmy folię, żeby uniknąć konieczności późniejszego sprzątania.

https://www.castorama.pl/instrukcja-wideo-sadzimy-kwiaty-balkonowe-w-skrzynkach-ins-1058950.html

Jak przesadzić storczyka? Storczyki i ich pielęgnacja :

https://www.youtube.com/watch?v=DkXYcKxJeIc

Podaj i zapisz nazwy kwiatów:

Przesadz2

https://www.leroymerlin.pl/rosliny-nasiona-cebule/rosliny-sadzonki/kwiaty-doniczkowe/storczyk-falenopsis-miniaturowy-little-lady-mix-15-20-c

Przesadz3

https://zielonyogrodek.pl/dom-i-balkon/rosliny-na-balkon/7401-jak-dbac-o-pelargonie

Na poniższej stronie w punkcie 4 zobacz jeszcze raz jak należy przesadzać rośliny doniczkowe:

https://epodreczniki.pl/a/domowy-ogrodek/DERP93PSe

Spróbuj przesadzić roślinę doniczkową znajdującą się w twoim domu. Zaplanuj działanie.

Należy zaopatrzyć się w kwiaty, ziemię, łopatkę, rękawiczki, a na stole czy podłodze rozłóżmy folię, żeby uniknąć konieczności późniejszego sprzątania.

Justyna Jasianek

 

                                                   Racuchy drożdżowe

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest wyrośnięty), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) – dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie – dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno – bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą ‚dojść’ w środku), z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą… jak lubicie :-). Jeśli coś zostanie na drugi dzień (jeśli…), na kilkanaście sekund można włożyć do mikrofali – idealnie to je odświeża, są znów ciepłe, pachnące i miękkie (tak zresztą odświeżam też pączki).

Smacznego :-).

Justyna Jasianek

ZłOŚĆ- Jak sobie z nia radzić ?

 

Złość to niestety nieodłączny element naszego życia. Pewne sytuacje sprawiają, że nie potrafimy trzymać nerwów na wodzy. Psychologowie mówią, że to naturalny odruch obronny człowieka w momentach, kiedy czujemy się sfrustrowani lub gdy ktoś nas atakuje.
Zbyt częste uczucie złości może jednak doprowadzić do problemów ze snem, depresji, ataków paniki, zaburzeń odżywiania, nadużywania alkoholu lub narkotyków czy autoagresji. Mogą pojawiać się również problemy ze zdrowiem.
Czy istnieje pozytywny gniew?
Pewne ilości gniewu są nam potrzebne. Dzięki niemu znacznie lepiej radzimy sobie w codziennych, stresujących sytuacjach.
Gniew działa motywująco. Dzięki niemu jesteśmy w stanie skupić całą naszą uwagę na rozwiązaniu jakiegoś problemu.

Kiedy gniew staje się problemem?
Zbyt częste i zbyt intensywne odczuwanie go sprawia, że uczucie to może stać się Twoim największym problemem.
Gniew prowokuje agresję. To najgorszy sposób na „wyładowanie się”. Uczucie gniewu często wtedy znika, ale widząc skutki naszej agresji, bardzo szybko zaczynamy żałować, że działaliśmy pod wpływem negatywnych emocji.
Gniew szkodzi zdrowiu. Osoby, które częściej się denerwują, są bardziej narażone na problemy z krążeniem oraz cholesterolem. Gniew pobudza produkcję hormonów – adrenaliny i kortyzolu. Podwyższone poziomy obu z nich zwiększają ryzyko miażdżycy oraz zbyt dużej ilości „złego” cholesterolu we krwi.
Gniew odstrasza ludzi. Osoby, które często się denerwują, mają znaczniej mniej przyjaciół. Ludzie tacy mają również większe problemy ze stresem, ponieważ nie mają do kogo zwrócić się ze swoimi problemami.
Gniew to mniej zdrowy tryb życia. Osoby, które mają problemy z gniewem, mają również tendencję do częstszego sięgania po używki – papierosy, alkohol i narkotyki.
Jak radzić sobie z gniewem?
Prawdziwy problem zaczyna się w momencie, kiedy gniew przeradza się w agresję. Zaalarmować powinna Cię zarówno agresja kierowana do innych osób, jak i taka, którą próbujesz rozładować na przedmiotach. Nie możesz również bagatelizować autoagresji i tłumaczyć sobie, że nie krzywdzisz przecież nikogo w swoim otoczeniu.


Jak opanować wzbierające w nas uczucie gniewu? Są na to proste sposoby.
1. Oddychaj i licz. Możesz się uspokoić, łącząc ze sobą prostą technikę oddechową i liczenie. Powoli licz do 10 (lub jeśli tego, potrzebujesz do 100) i bierz głębokie oddechy. Staraj się wypowiadać kolejne liczby wraz z kolejnymi oddechami. To uspokoi zarówno Twój umysł, jak i ciało.
2. Zajmij się czymś innym. Aby uciec od gniewu i skutecznie się uspokoić, skup się na czymś, co nie ma żadnego związku z kwestią, która Cię zdenerwowała. Sięgnij po książkę lub zacznij oglądać film. Lekarze mówią, że bardzo skuteczna jest również aktywność fizyczna.
3. Napisz o tym. Napisz o tym, co Cię zdenerwowało i co przez to czujesz. Pomoże Ci to spojrzeć na problem z dystansu. Nasze reakcje są wywoływane przez emocje, niestety te nie zawsze pomagają w podejmowaniu racjonalnych decyzji.
4. Nic nie wysyłaj. Nigdy nie wysyłaj żadnej korespondencji pod wpływem negatywnych emocji. Czyli np. sms-ów i wiadomości na komunikatorach do najbliższych i znajomych. Pozwól sobie trochę ochłonąć, dzięki temu unikniesz napisania czegoś, czego będziesz potem żałować. Najważniejsze jest nabranie dystansu i próba logicznego spojrzenia na problem.

5. Powiedz o tym. Bardzo ważne jest, aby powiedzieć o tym, co Cię zdenerwowało. Unikaj jednak robienia tego od razu. Poczekaj aż emocje opadną i dopiero wtedy opowiedz o  swojej irytacji. Nie gromadź w sobie negatywnych emocji. Możesz być pewny, że nierozwiązany problem wróci do Ciebie ze zdwojoną siłą.
6. Zmień środowisko. Jeśli jakieś miejsce lub otoczenie działa na Ciebie wyjątkowo stresująco i prowokuje gniew, powinieneś je zmienić. Warto opuścić je przynajmniej na chwilę i oczyścić umysł. Bardzo ważne jest również znalezienie choć chwili dla siebie – wystarczy nawet 15 minut.

Barbara Tomczyk

Danuta Piekarczyk-Cola

Nabiał, to inaczej produkty mleczne: mleko, sery żółte, twarogi, maślanka, śmietanka, masło, jogurty, kefiry, ewentualnie inne przetwory mleczne.

Nabiał stanowi niezbędny składnik codziennej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dzięki obecności w nim wielu składników odżywczych i pokarmowych pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji. Mleko i jego przetwory bogate jest w białko, wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, miedź, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witaminy z grupy B.

Obejrzyj film :Przygody Oli i Stasia „Produkty mleczne”:

https://www.youtube.com/watch?v=Veacl9J-yrQ

<a href="https://pl.freepik.com/darmowe-zdjecie-wektory/jedzenie">Jedzenie plik wektorowy utworzone przez macrovector - pl.freepik.com</a>

nabial

Nazwijcie produkty przedstawione na obrazku, jak myślicie co łączy te wszystkie produkty?

..............................................................................................................................................................................

Wykonaj ( korzystając z pomocy osoby dorosłej) doskonały napój:

nabial1

Przepis na mleko smakowe „Bananowe mleko”:

Składniki: – banan i mleko.

Składniki dodajemy  i miksujemy ( korzystając z pomocy osoby dorosłej)

w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Oto już gotowe mleko, które można przelać do szklanki.

............................................................................................................................................................................

Możesz przygotować sam:

nabial2

Bardzo prosty i pyszny przepis na „Twarożek z owocami”:

Składniki: – twarożek  – owoce np. jagody , borówki, truskawki

Sposób przygotowania:

twarożek wkładamy do miseczki i dodajemy owoce. Smacznego

Poniżej link do gry, kto ma ochotę spróbować i sprawdzić swoją spostrzegawczość? Czas zacząć trenować swoją pamięć i poruszyć szare komórki. Gra jest prosta i wciąga do samego końca. Znajdźcie mleczne produkty i dobierzcie je w pary! Kto pierwszy ten lepszy!

http://gra.kochammleko.pl:3000/