Agata Kałdońska-Plockl

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 młoda cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować i włożyć do większej miski.
  • Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, obraną i startą na tarce marchewkę oraz posiekany koperek.
  • Wlać olej lub oliwę, sok z cytryny, doprawić całość solą oraz pieprzem, wymieszać.
Agata Kałdońska-Plockl
Przygotowanie dania Młoda kapusta gotowana

Kapusty szatkuję drobno i wkładam do garnka. Dodaję wodę tyle aby sięgała do połowy wysokości kapusty, sól, listek i ziele. Gotuję do miękkości jakieś 15 minut.

Agata Kałdońska-Plockl

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • dwie cytryny
  • 30 g masła

Dżem truskawkowy

Otrzymałam 5 słoików dżemu truskawkowego o pojemności 280 ml każdy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz dodać odrobinę więcej lub miej cukru niż ja. 

Do zrobienia dżemu truskawkowego użyłam cukru o grubej rafinadzie. Zrobiłam to jednak tylko dlatego, że miałam jego nadmiar. Możesz też użyć cukru zwykłego lub drobnego. 

 

Domowy dżem truskawkowy

Użyłam truskawek bardzo dojrzałych i słodkich. Podejrzewam, że była to odmiana Dukat. Do zrobienia dżemu truskawkowego polecam kupować truskawki wtedy, gdy są one najtańsze. Zazwyczaj jest to sam szczyt sezonu lub jego końcówka.

Nie kupuj truskawek po intensywnych opadach deszczu, ponieważ będą ciężkie od wody i mało słodkie. Bardzo dobre na przetwory są truskawki z końca sezonu. Są one najtańsze, ale i dość drobne, więc więcej czasu najmie Ci zdejmowanie szypułek. Z odmian truskawek późnych polecam Florence.

 


Zważ około 2 kg truskawek. Może być ich też trochę więcej. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i usuń szypułki. Truskawki przełóż do dużego i szerokiego garnka. Wybierz najszerszy garnek, by zmaksymalizować powierzchnię do odparowywania wody z owoców.

Dodaj 500 g zwykłego cukru oraz 30 g prawdziwego masła. Dodatek masła sprawia, że dżem smakuje jeszcze lepiej.. intensywniej. Dżem zyskuje dodatkowy smak - smak umami. W produktach bogatych w białko znajduje się kwas glutaminowy, na który reagują nasze receptory smakowe. W maśle nie ma go dużo, jednak jest to wystarczającą ilość, by sprawić że dżem truskawkowy będzie smakować i pachnieć niebiańsko. 

Do garnka wyciśnij też sok z dwóch cytryn. Cytryny oczywiście dokładnie wcześniej umyj. 

 


Wiem, że wiele osób zasypuje cukrem owoce i czeka aż puszczą one sok. Po około trzech godzinach sok się odlewa, a owoce gotuje na dżem, aby przyspieszyć proces odparowywania wody. Ja tego nie robię, ponieważ w moim przepisie jedynym i naturalnym konserwantem jest cukier. Dodaję go też bardzo mało w stosunku do ilości owoców. Jedna porcja cukru na cztery porcje owoców. Zasypane cukrem owoce puszczą sok, ale i cukier się rozpuści. Cukier z sokiem odlejesz do zrobienia np. syropu do rozcieńczania, a zostaną Ci pozbawione większości soku i cukru owoce. Dlatego też decyduję się na dłuższe gotowanie owoców bez przykrycia i naturalne odparowywanie wody.

Garnek umieść na palniku ustawionym na średniej mocy. Owoców niczym nie przykrywaj. Owoce w kilka minut puszczą sok i zaczną się gotować. Zamieszaj je drewnianą łyżką i znacznie zmniejsz moc palnika.

Owoce nawet nie muszą się widocznie gotować i mrugać. Ważne, by cały czas były podgrzewane na tyle, by odparowywać wodę. Co godzinę zamieszaj owoce.

 


Ja dżem truskawkowy wstawiam rano, by przed wieczorem zakręcić go w słoiki. Możesz też zacząć gotować owoce po południu. Wieczorem wyłącz palnik pod garnkiem i zostaw tak owoce na noc. Rano możesz dokończyć gotowanie dżemu z truskawek. 

Garnek z owocami podgrzewam łącznie całe sześć godzin. Po tym czasie objętość owoców i płynu w garnku znacznie maleje. Owoce robią się bardzo gęste i ciemne. Uwielbiam ten dżem, ponieważ owoce gotuję w całości i takie też trafiają do słoików. 

Jeśli na powierzchni zbierze się pianka, to możesz zdjąć ją łyżką i zjeść.

 


Do dżemów długo gotujących się polecam zwykłe słoiki. Słoiki tradycyjne z zakrętką można trzymać w spiżarce znacznie dłużej niż weki. 

Przygotuj sobie odparzone i osuszone słoiki oraz zakrętki. Ja wybrałam 5 słoików o pojemności 280 ml każdy. Garnek z dżemem cały czas trzymam na włączonym palniku. Używając niewielkiej chochli przelewam dżem do słoików i od razu zakręcam każdy słoik. Nigdy nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Ranty oraz zewnętrzna część przy zakrętce powinny być oczyszczone z ewentualnych zabrudzeń od dżemu.

Dobrze zakręcone słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odwróć słoiki ponownie i sprawdź, czy zakrętki się zassały i nie odbijają przy naciśnięciu palcem. Słoiki możesz dodatkowo pasteryzować. Polecam umieścić słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 40 minut. 

 


Po przestudzeniu na powierzchni może się pojawić cienka warstwa zastygniętego masła. To normalne


Dostaję sporo listów z zapytaniem o to, czemu dżem czasem się przypala. Kochani... bardzo ważny jest garnek z grubym dnem i mała moc palnika.

I jeszcze gęstość dżemu. Bardzo dużo zależy od samych truskawek. Jedna Pani napisała, że musiała skrócić czas gotowania dżemu truskawkowego, bo tak szybko zgęstniał i był już gotowy do wekowania. Niektórzy zaś piszą, że dżem wychodzi rzadki mimo tego, że jest długo gotowany. Truskawki bywają słodsze, kwaśniejsze, bardziej lub mniej wodniste... Nie mam na to wpływu, więc musicie sami obserwować cały proces i zdecydować, czy skracacie czas gotowania dżemu. Raczej nie zalecam gotować go dłużej. Jeśli dżem wychodzi bardzo rzadki, to możecie na koniec dodać trochę cukru żelującego, ale to tylko dla osób, którym bardzo zależy na bardzo gęstym dżemie. Oczywiście będzie on wtedy jeszcze słodszy. Pamiętajmy o tym, że dżem naturalnie zgęstnieje jeszcze już w słoiku po przestudzeniu. 

Raz jeszcze zaznaczę też, że dżem gotujemy bez przykrywania go przykrywką :)
Smacznego.

Agata Kałdońska-Plockl

Składniki:

  • lody smietankowe algida
  • mandarynka
  • kiwi
  • sos czekoladowy
  • rurki waflowe
  • listki mięty

    Kroki wykonania:

    • Nakładamy do pucharków gałki lodowe, dekorujemy cząstkami mandarynek kuleczkami z kiwi
    • sosem i mietą.
Agata Kałdońska-Plockl

Za pomocą wybranych stron internetowych wyszukaj najlepsze oferty by jechać na wakacje (porównaj ceny, okolice, domki lub pokoje i wybierz najlepszą opcję)

Agata Kałdońska-Plockl

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną wymieszać, przesiać.

Blachę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 18 – 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, formę opuścić z 30 cm na podłogę (by biszkopt pozostał prosty, można pominąć) i pozostawić do wystudzenia.

Mus jogurtowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 500 g jogurtu greckiego, schłodzonego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 18 g żelatyny w proszku lub 6 listków żelatyny
  • 70 ml wody

Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając, zdjąć z palnika.

Żelatynę zalać 70 ml wody odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego jogurtu, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. Wystudzony jogurt wymieszać z resztą jogurtu.

Śmietanę kremówkę, wanilię i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić. Do ubitej śmietany dodać jogurt, na 3 tury, delikatnie mieszając szpatułką aż do połączenia. 

Ponadto:

  • poncz: 1/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z sokiem z cytryny (lub z Limoncello)
  • 1/2 do 3/4 szklanki gęstego dżemu truskawkowego
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w połowie wody zalecanej na opakowaniu (czyli w 250 ml) i wystudzona
  • 300 – 400 g truskawek, pokrojonych w plasterki

Wykonanie

Z biszkoptu delikatnie zdjąć brązową skórkę (lepiej nasiąknie, choć nie jest to konieczne). Nasączyć ponczem. Posmarować niegrubą warstwą dżemu truskawkowego (jeśli warstwa będzie zbyt gruba mus będzie się ‚ześlizgiwał’ z dżemu). Na dżemie rozprowadzić równo mus jogurtowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do stężenia musu, przez około 2 godziny. Po tym czasie na wierzchu musu poukładać plasterki truskawek, zalać galaretką w temperaturze pokojowej. Odstawić do steżenia.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

Agata Kałdońska-Plockl

Składniki:

  • 200 g masła, rozmiękczonego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350 g świeżych truskawek, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść formę do babki.
  2. W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki mąki, sodę, sól i skórkę z cytryny.
  3. W misce miksera ubij masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy, przez około 3 minuty.
  4. Cały czas ubijając na niskich obrotach dodawaj do mieszaniny maślanej po 1 jajku na raz, dodając następne gdy pierwsze będzie już dobrze wmieszane, po czym wlej sok z cytryny. Następnie dodawaj po trochu mąki na zamianę z jogurtem, do uzyskania jednolitej masy. Wmieszaj mleko i wanilię i zmiksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  5. Wymieszaj truskawki z resztą mąki i wmieszaj je do ciasta.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Wyjmij ciasto z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj.

Smacznego!

Danuta Piekarczyk-Cola

Jak ułożyć sztućce na stole ?

sztućce

https://kolezankiszklanki.pl/blog/U%C5%82o%C5%BCenie-sztu%C4%87c%C3%B3w-na-stole

sztućce1

https://sklep.petra-senior.pl/codzienne-funkcjonowanie/34-podkladki-nakrywanie-do-stolu-cien-komplet-6-sztuk.html


Jeśli przyjmujesz u siebie gości, przede wszystkim powinieneś zadbać o to, by sztućce pochodziły z jednego kompletu! Niechlujnie dobrane, przypadkowe sztućce mogą skutecznie zniechęcić biesiadników do dalszego posiłku. Warto też je wcześniej wypolerować – idealnie lśniące, doskonale wkomponują się w starannie zastawiony stół.

Ogólna zasada dotycząca układu sztućców mówi, że te do posiłków spożywanych wcześniej powinny być ułożone na bardziej zewnętrznej pozycji względem talerza niż te do dań serwowanych później. Oznacza to, iż jeżeli planujesz podać dany posiłek jako pierwszy, sztućce do niego będą znajdowały się najdalej od talerza.

(…)


Prawidłowe ułożenie sztućców wygląda następująco:

po lewej stronie talerza znajdują się widelce, po prawej – noże oraz łyżka. Kolejność sztućców po każdej stronie talerza powinna odwzorowywać kolejność potraw – jeśli zatem jako pierwsza będzie podana zakąska, nóż do niej powinien znajdować się dalej od talerza niż łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, łyżki zaś – dnem do powierzchni stołu.
Nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec. Ich trzonki powinny być skierowane w przeciwne względem siebie strony – trzonek łyżeczki w prawo, a widelczyka – w lewo.

Ułożenie sztućców po posiłku, czyli co sztućce mogą przekazać kelnerowi lub gospodarzowi?

Jeśli talerz byłby zegarem to:
sztućce na piątej oznaczają skończony posiłek

Praktyka pokazuje, że ludzie najczęściej chcą zasygnalizować za pomocą sztućców, iż skończyli posiłek, i najczęściej… nie wiedzą, jak to zrobić. A wystarczy tylko odłożyć sztućce równolegle do siebie, tak by ich trzonki – wyobrażając sobie, że talerz to tarcza zegara – wskazywały godzinę piątą. Gdy kelner zobaczy takie nakrycie, będzie wiedział, że może już je zabrać.

sztućce2

https://www.garneczki.pl/blog/savoir-vivre-przy-stole-wigilijnym/

sztućce3

https://forum.parenting.pl/topic/3719800-mowa-sztuccow-na-talerzu/

Obejrzyj film: Jak prawidłowo nakryć do stołu:

https://www.youtube.com/watch?v=i_8hDPvJsVA

 

 ZADANIE:

1.Odrysuj na kartonie : łyżkę, nóż, widelec , łyżeczkę , talerz, szklankę lub kubek, złożoną serwetkę- tak jak to jest poniżej na zdjęciu.

2.Wypoleruj – czyli przetrzyj suchą bawełnianą, ścierką tak by lśniły – domowe sztućce.

3.Przed posiłkiem ułóż na tej podkładce naczynia i sztućce.

4.Ułóż w ten sam sposób naczynia i sztućce dla innych domowników.

5.POSTARAJ SIĘ CZĘSTO POMAGAĆ W NAKRYWANIU STOŁU I UKŁADANIU NACZYŃ , SZTUĆCÓW, SERWETEK.

sztućce4

https://kreatywnewrota.pl/nakrywamy-do-stolu/

Agata Kałdońska-Plockl

Ogórek zielony 1szt
Rzodkiewki 5 szt
Sałata 
3 ugotowane na twardo jajka
szyczypiorek
 Warzywa i jajka pokroić w kostkę, posiekać sałatę i szczypiorek skroić jajko.

Agata Kałdońska-Plockl

Poł kg. truskawek, 
2 banany,

1 jabłko

1 jogurt naturalny
 

Owoce umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem.

Agata Kałdońska-Plockl

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: forma 24 x 24 cm - 1450 g ciasta

Kaloryczność kcal: 215 w 100 g ciasta

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka prawdziwego masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g truskawek

Przepis na ciasto z truskawkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 50 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. 

Jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

To placek z truskawkami to mój modelowy przepis. Samo ciasto jest rewelacyjne i wracam do niego w przepisach, gdzie używam dużych ilości owoców. Ciasto ze śliwkami i kruszonką i kruszonką robiłam super podobnie i uwielbiam ten przepis. Aby placek z truskawkami był idealny, musi być wilgotny, puszysty i musi udźwignąć dużo, dużo pysznych owoców!

 

Ciasto ucierane z truskawkami

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. 

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 170-180 gramów cukru. Wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztop w mikrofalówce, w  rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Tak samo możesz użyć i roztopić olej kokosowy. 

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Tak więc polecam masło, ale możesz też użyć olej kokosowy lub inny olej roślinny. 

Możesz w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, rumowy, cytrynowy..). Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 

 

Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp bułką tartą.
 

Wylej całe ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
 

Świeże truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki. Truskawki osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Układaj je jedna obok drugiej na cieście. Potem już kładź truskawki jedna na drugiej. Możesz użyć od 800 gramów do kilograma truskawek. Nie wciskaj truskawek w ciasto. One i tak same lekko zapadną się w cieście w trakcie pieczenia. 

Możesz w tym momencie posypać truskawki odrobią cynamonu. Bardzo dobry będzie też domowy cukier waniliowy, jednak ja zostaję przy samych truskawkach. 

 

Formę z ciastem truskawkowym umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut. Po około 45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z truskawkami jest już upieczone. Moje było upieczone po 50 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.


Po przestudzeniu ciasto z truskawkami oprószyłam lekko cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami można też upiec z kruszonką. Bardzo proszę... oto moja najlepsza kruszonka do ciast. 


Smacznego. 

 
Agata Kałdońska-Plockl

Wyszukaj i otwórz stronę zawierającą muzykę (YouTiube) i odsłuchaj dowolną piosenkę, następnie wyszukaj stronę z prognozą pogody i sprawdź pogodę na dziś :)

Agata Kałdońska-Plockl

Wyszukaj i otwórz stronę zawierającą muzykę (YouTiube) i odsłuchaj dowolną piosenkę, następnie wyszukaj stronę z prognozą pogody i sprawdź pogodę na dziś :)