Justyna Jasianek
Kategoria:

 

 

Dzień dobry. Zbliżają się święta wielkanocne, więc kilka prostych przepisów w ramach zajęć przysposobienia do pracy.

Pozdrawiam. Justyna Jasianek

Faszerowane jajka

Składniki

  • 8 jajek
  • mała garść kolendry
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz
  • garść rukoli

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy 5 minut, licząc od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. W tym czasie przecinamy awokado na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy miąższ od skórki, wrzucamy go do miski i rozgniatamy. Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. Cztery jajka siekamy, wrzucamy do awokado i rozgniatamy. Cztery pozostałe kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i łączymy je z pastą. Dodajemy posiekaną kolendrę, przyprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Na każdą połówkę jajka nakładamy obfitą porcję pasty i układamy na talerzu posypanym rukolą. Jedzcie jajka, przegryzając je listkami rukoli - tak smakują najlepiej.

Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami

 

Składniki

  • 1 kg parzonej białej kiełbasy
  • 1 mały pęczek młodej pietruszki
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 główka czosnku
  • po 3 gałązki tymianku i majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

Kiełbasę nacinamy, korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji. Pieczemy 25-30 minut w 180 st., aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i posiekaną natką.

kmatusiak
Kategoria:

Wspólne gotowanie z dzieckiem – kilka ciekawych przepisów.

Wspólne gotowanie jest świetnym pomysłem na spędzenie z dzieckiem wolnego popołudnia. Już dziś przygotuj ze swoim dzieckiem pyszne słodkości!

Chrupiące szyszki

To bardzo łatwy przepis, a dodatkowo ogromna frajda dla dzieciaków, gdy mogą wylizać swoje klejące się palce! Do przygotowania szyszek potrzebne wam będą:

- pięć filiżanek miękkich cukierków – najlepsze będą krówki,

- pół kostki masła,

- ryż preparowany,

- głęboki rondel,

- papier śniadaniowy.

Na samym początku, cały czas mieszając, roztopcie cukierki i masło na małym ogniu. Gdy masa wystygnie, dodajcie ok. trzech kubków ryżu preparowanego i dokładnie wszystko wymieszajcie. Następnie poproś dziecko by zmoczyło ręce w zimnej wodzie, wzięło w dłonie garść masy i uformowało z niej kulki. Kiedy kulki będą już gotowe, rozłóżcie wszystkie na pergaminie i poczekajcie by stały się chrupiące

Baton musli dla olbrzyma

Przygotowanie pysznego batona wiąże się z pieczeniem w piekarniku, dlatego nieodzowna będzie twoja pomoc.

- pół filiżanki płatków owsianych,

- pół filiżanki migdałów albo orzechów,

- pół filiżanki wiórków kokosowych,

- pół filiżanki margaryny,

- pół filiżanki miodu lub cukru,

- pół filiżanki daktyli.

W dużej misce wymieszajcie rękami wiórki kokosowe, migdały, orzechy, płatki. Następnie połączcie margarynę oraz miód, włóżcie tę masę do miski z suchymi składnikami i wymieszajcie. Całość przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pamiętaj, by masa się nie przypaliła, należy od czasu do czasu ją zamieszać. Gdy naczynie wyjmiecie z piekarnika, możecie dodać do masy daktyle. Gdy wszystko wystygnie, baton jest gotowy do chrupania!

Domowe Rafaello

Domowe Rafaello to smakowita przekąska, którą przy twojej niewielkiej pomocy, przygotuje twoje dziecko. Do zrobienia smakołyku potrzebne będą:

- jedna trzecia filiżanki miodu,

- pól filiżanki masła orzechowego,

- pół filiżanki wiórków kokosowych,

- dwie filiżanki płatków zbożowych,

- rodzynki, daktyle, chrupki bananowe,

- dwie duże, głębokie miski.

Zacznijcie przygotowania od wymieszania w misce masła orzechowego z miodem, wiórkami kokosowymi i innymi dodatkami. Do masy dosypcie pół filiżanki płatków, a pozostałą część płatków przesypcie do drugiej miski. Tak przygotowaną maślano - miodową masę bierzcie po jednej czubatej łyżce, formujcie w kulki i obtaczajcie w płatkach wsypanych do drugiej miski. Zanim domowe Rafaello trafi na stół, kuleczki powinny postać godzinę w lodówce.